siječanj 01, 2024

Osnivanje tajnog društva: Tajna investicija kao strateški poslovni potez

U poslovnom svijetu, povjerljivost i diskrecija često su ključni za uspjeh. To posebno vrijedi kada se radi o investicijama i sudjelovanju u poduzećima. U Republici Hrvatskoj, koncept tajnog društva pruža zanimljivu priliku za investitore koji žele sudjelovati u profitima poduzeća, a pritom ostati u sjeni. U daljnjem tekstu pojašnjavamo osnovne elemente i pravni okvir osnivanja tajnog društva temeljem Zakona o trgovačkim društvima (ZTD).

Što je tajno društvo?

Tajno društvo, prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima, specifičan je oblik poslovne suradnje i investiranja u posao gdje jedna osoba (tajni član) ulaže imovinsku vrijednost u poduzeće druge osobe (poduzetnika). Kroz takav investicijski aranžman, tajni član stječe pravo na sudjelovanje u dobiti, ali i gubitku poduzetnikova poduzeća (članak 148 ZTD)​​.

Ključne karakteristike tajnog društva:

Privatnost i diskrecija: Tajno društvo nije pravna osoba i nema vlastitu tvrtku. Ime ili tvrtka tajnoga člana ne mogu se evidentirati u tvrtku poduzetnika, čime se osigurava određena razina privatnosti (članak 148)​​.

Isključiva prava i obveze poduzetnika: Poduzetnik, unatoč tajnom sudjelovanju druge strane, ostaje isključivi nositelj svih prava i obveza u pravnom prometu.

Doprinos tajnog člana: Ulog tajnog člana postaje dio imovine poduzetnika i može uključivati novac, stvari ili prava čija se vrijednost može kvantificirati​​.

Posebne napomene:

Odgovornost poduzetnika: Poduzetnik mora osigurati dostavu ugovora nadležnoj ispostavi Ministarstva financija – Porezne uprave, bilo direktno ili preko javnog bilježnika, ovisno o okolnostima potpisivanja ugovora​​.

Pravo nadzora: Tajni član temeljem zakona ima pravo na pristup financijskim izvješćima i poslovnim knjigama. Ovo pravo tajnog člana ne može se ograničiti ili isključiti ugovorom.

Osnivanje tajnog društva omogućuje investitorima da sudjeluju u profitima bez izlaganja njihove uloge javnosti sudskog registra. Neovisno o tome, tajni član će se ipak morati prijaviti poreznoj upravi. U tom smislu, tajni član nije sasvim tajan. Stoga tajno društvo predstavlja pogodnu opciju za one koji žele investirati s malo više diskrecije. Važno je, međutim, pridržavati se strogo propisanih pravnih postupaka i obveza kako bi se osigurala pravna valjanost i zaštita svih uključenih strana.

Za sve koji traže dublje razumijevanje tajnih društava ili trebaju stručnu pravnu pomoć u osnivanju ili upravljanju tajnim društvom, naš tim je spreman pružiti detaljno savjetovanje i podršku.

Ako vam je potreban pravni savjet ili savjetovanje od strane odvjetnika u Hrvatskoj, slobodno se obratite putem:

info@odvjetnik-bistrovic.hr

Želite zakazati sastanak?