travanj 04, 2020

Sudovi: Započela obvezna primjena e-komunikacije na svim sudovima

Dana 20. travnja 2020. godine Ministarstvo pravosuđa donijelo je odluku o ispunjavanju uvjeta za elektroničku komunikaciju na svim općinskim sudovima, svim županijskim sudovima i Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske.

To je izrazito bitna odluka za funkcioniranje pravosudnog sustava, posebno u vrijeme mjera socijalnog distanciranja uslijed Covid-19 krize, iz sljedećih razloga:

  • od sada je e-komunikacija obvezna i za sve općinske sudove, županijske sudove i Visoki trgovački sud, što znači da su sudovi dužni koristiti e-komunikaciju te da su dužni prestati slati papirnatu poštu, što bi trebalo značajno ubrzati vrijeme i sigurnost dostave, kao i smanjiti administrativne troškove  pravosudnog sustava;
  • od sada je e-komunikacija obvezna i za sve tzv. vanjske korisnike odnosno sva državna tijela, državno odvjetništvo, odvjetnici, javni bilježnici, sudski vještaci, sudski procjenitelji, sudski tumači, stečajni upravitelji, povjerenici i sve pravne osobe, što znači da navedeni subjekti više ne mogu sudovima podnositi tužbe, žalbe, podneske i ostala očitovanja u papirnatom obliku.

Očekuje se da Ministarstvo pravosuđa uskoro objavi navedenu odluka na svojim web stranicama, a vijest je prenijela Hrvatska odvjetnička komora:

http://www.hok-cba.hr/sites/default/files/odluka_o_ispunjenju_tehnickih_uvjeta_opcinski_sudovi_zupanijski_sudovi_visoki_trgovacki_sud_rh_2.pdf

Želite zakazati sastanak?